• Forside
  • Investeringskriterier
  • Porteføljeselskaber
  • Nyheder og debatindlæg
  • Om JJ
  • Kontakt
✕
TK Development-sagen
12. maj 2009
Cimber Sterling Group A/S gennemfører børsnotering
30. november 2009
22. oktober 2009
 

Er Sequioas investering i UT en god eller dårlig ting ?

Dorte Toft begik en blog i Berlingske Tidende den 22 oktober 2009, som jeg følte trang til at kommentere. Her er vores dialog.

VC-superstar Sequioa henter knap 30 mio. kr. til danske Unity
Af Dorte Toft – Onsdag den 21. oktober 2009 kl.14:40

Så har et dansk softwarefirma endnu en gang trukket kapital fra et af verdens allermest succesrige venturefirmaer. Danske Unity Technologies, der står bag værktøjer til spiludviklere, får 27,5 millioner kroner (5,5 millioner dollar). I spidsen for investeringsrunden står Sequoia Capital.

Unitys værktøjer gør det muligt for spiludviklere at udvikle 3D-verdener i spil, og alene til Apples iPhone er der allerede 250 Unity-baserede spil.

Den danske software bruges imidlertid også til spil på pc’en, Mac og Nintendos Wii, fortæller den toneangivende blog Techcrunch, der vist var først med nyheden om investeringen. Blandt de mest kendte spil, der har et dansk 3D-stempel, er i øvrigt Tiger Woods, produceret af EA.

Unity Technologies, hvis ansatte især kommer fra Danmark, Island og USA, har flyttet hovedkontoret til San Francisco, men udviklingsafdelingen forbliver i København. Det samme har vi set for Zendesk – et andet dansk firma, som en superinvestor fik øje på.

Zendesk, der letter arbejdet ved en helpdesk, fik i august 6 millioner dollar fra blandt andre Benchmark Capital, hvilket jeg også har fortalt om på denne blog.

Investeringen i Unity må glæde ekstra i en tid, hvor de danske spiludviklings-firmaer har det overmåde skidt, uanset at der har været investeringer fra danske VC-fonde. Unity fik udviklet værktøjer, der ifølge firmaet gør 3D-verdenerne langt hurtigere i aktion end konkurrenterne.

Men hver gang vi en en succes som dette, har jeg alligevel et lille suk. Jeg ved ikke, hvor meget det betyder, at hovedkontorerne flytter over i nærheden af de store investorer – over til mammutmarkedet USA. Det er vist det eneste rigtige at gøre, men jeg frygter, at Danmark også mister lidt vækst hermed.

Nu om dage er der imidlertid i forvejen en klar tendens til, at væksten ligger, hvor de bedste ressourcer findes. Så jeg er nok bare lidt nostalgisk, eller?

 

Jesper Jarlbæk
22. oktober 2009 kl. 11:10

Kære Dorte,
Jeg vil tillade mig at være uenig med dig. Vi skal arbejde på at få mange flere Sequioa lignende investeringer, ikke færre. Hvorfor så det? Først en observation: Israel har verdens næststørste VC marked. At så lille et land kan have så stort et VC marked skyldes at israelske hi-tech virksomheder de sidste 20 år, med stor succes har fulgt den rute som Unity Technologies nu betræder. Jo flere gode eksempler, jo flere følger efter. Vi får stimuleret iværksætteriet herhjemme og vi får tiltrukket den risikovillige kapital som den nuværende regering har gjort alt for at afskrække med verdens mest uvenlige aktionærbeskatning og planøkonomiske tilskudsordninger/fonde.

Ja, men er det ikke trist at salgskontoret/ hovedkvarteret i UT flyttede til USA? Nej, det er en integreret del af den succesrige israelske model.

Ja, men mister vi så ikke de gode danske iværksættere? Tværtimod. Se på Silicon Valley; der findes serieiværksættere der er over 80 år gamle, som præsterede deres først succeser for generationer (!) siden og som er still going strong. Al erfaring viser at den succesrige (og for den sags skyld også den ikke-succesrige) iværksætter efter sit første gode exit, kaster sig ud i et nyt projekt. Uanset hvor mange millioner der er på bankbogen, er virkelysten drivværket. Se blot på Skype teamet.

Så vores ulykke i Danmark er at vi har haft for langt imellem UT eksemplerne, og desværre har haft for mange eksempler på gode folk der har brændt fingrene på USA eventyr i dot.com tiden. Det har trukket lange spor i investormiljøet herhjemme.

Det bedste vi kunne gøre var sætte turbo på at få skabt et tæt samarbejde med Silicon Valley og business angel miljøet på den amerikanske Vestkyst.

Med venlig hilsen
Jesper Jarlbæk

 

Dorte Toft
22. oktober 2009 kl. 15:28

@Jesper Jarlbæk. Ja, Israel har jo budt på ekstremt mange fantastiske iværksættervirksomheder, der så opkøbes af de store koncerner. Tak for den vinkel. Vidste ikke, at Israel havde et så stort VC-marked.

Del

Lignende

22. maj 2018

Børsen: “Sådan får vi investeringerne til at flyde mod smv’erne”


Læs mere
19. april 2018

Børsen: “Bevar innovationsmiljøerne”


Læs mere
16. marts 2018

Børsen: “Hjælp smv’erne til at løfte produktiviteten”


Læs mere

Kontakt

Forretningsadresse:
Højbro Plads 10
1200 Kbh K.

Mail og telefon
Tel: (+45) 2220 2175
Mail: jesper@jarlbaek.net

Seneste nyt

  • JP Finans: “Nyt investorkoncept: Sæt en bid af pensionsopsparingen i Danmarks – måske – næste iværksættersucces”
  • JP Finans: “Nu skal private kunne investere i højrisikable start-ups – med hjælp fra profferne”
  • Børsen: “Investorer: Forkert at sløjfe innovationsmiljøerne”
© Jesper Jarlbæk
Buy now