I dette ”åbningsindlæg” vil jeg bevidst undlade de alt for hurtige, grydeklare konklusioner som mange af de personer der ynder at optræde som eksperter i medierne har været fremme med. Jeg forstår godt Erik Oves irritation i den anledning, især når den fremførte argumentation ikke alene har været 100 % bagklogskab, men tillige lejlighedsvis været åbenlyst tåbelige. En anden sag er så at jeg tror Erik Ove ville have gjort klog i en mindre offensiv stil overfor sine gamle journalist kolleger. For bagkloge eller ej, sagen viser jo en utrolig svigt i dømmekraft og årvågenhed, især fra de personer der stod Stein Bagger nærmest.
Jeg er gammel nok til at have Nordisk Fjer sagen nogenlunde klar i erindringen. Og i al beskedenhed leverede jeg, i Arthur Andersen regi, den analyse til Børsens Nyhedsmagasin, som skabte en brændende platform under Johannes Petersen. Derfor har jeg også et sammenligningsgrundlag for så vidt angår iagttagelser omkring udviklingen i sagen frem til ” eksplosions tidspunktet”.
Jeg synes der er et par interessante proces observationer :
a) Hastighed: Mistanken til Nordisk Fjer lå og ulmede i langt længere tid- faktisk i årevis. Mange kunne se at der blev begået sminkning af regnskaberne; skift af regnskabsår, skift af revisorer, skift af regnskabsprincipper. Den vedvarende belejring som Johannes Petersen måtte tåle varede langt længere end de tre – fire måneder som Stein Bagger har oplevet.
b) Internettets/ bloggenes betydning for afsløringen: NF sagen skete før internettet var opfundet. Jeg tror medie- forskere vil se tilbage på IT Factory sagen som helt skel-sættende i relation til samspillet mellem den borende presse og en” community” af stakeholders omkring IT Factory. Stein Baggers uheld er at netop IT industrien er befolket med mennesker der er ivrige medlemmer af on-line communities. Især journalist Dorte Toft har via sin blog forstået at trække på disse kræfter. Dette redskab var slet ikke til rådighed i Nordisk Fjer sagen. Det virker oplagt at bestyrelsesformanden enten ikke har fulgt med i de blogs eller bevidst har valgt at ignorere dem.
Jeg mener derfor at IT Factory sagen i årene fremover vil danne lærebogsstof for journalister, bestyrelser og revisorer. Det er klart at der meget ”junk” på nettet; men det er ligeså klart at den kollektive indsigt i en virksomhed til enhver til overgår individets. Og når der vedvarende stilles spørgsmål tegn ved elementer i en virksomheds driftsforhold, så gør man klogt i at bruge lidt tid på at vurdere forholdet. Ikke i enrum; ikke kun internt; men i samarbejde med stakeholders.
c) Afsløring af sagskomplekset: Her er der igen tale om en afgørende forskel i hastighed forårsaget af de elektroniske kommunikationsværktøjer og medierne.Nordisk Fjer skandalen skete før internettet og mobiltelefonerne var blevet hvermands eje. Idag sker tingene langt hurtigere og verden er blevet meget mindre. Ét eksempel; tænk at en person der først meldes savnet i offentligheden om mandagen, med sidste kendte opholdssted i Dubai, er anledning til en pressedækning i Bahamas to dage senere… Det er unægtelig blevet sværere for personer på flugt at gemme sig. Ikke alene skal mobiltelefon, kreditkort, etc. smides overbord, man skal nok ud i de steder hvor ”on-line” verdenen ikke eksisterer. Langt de fleste af de steder er ikke ligefrem præget af høj livskvalitet.
En sidebemærkning; en ting der desværre slet ikke har ændret sig er myndighedernes sagsbehandlingstid. Den er nu kørt endnu mere bagud end tidligere. Dette er et stort retssikkershedmæssigt problem. I mangel af hurtig sagsbehandling, er risikoen for at blvie dømt i en offentlig skue proces endnu større end før.
Som sagt har de daglige afsløringer fra mandag til torsdag i denne uge vist at denne sag rummer mange elementer, og det virker usandsynligt at alle væsentlige elementer er fremme endnu. Selv blandt kendte elementer er der mange ubesvarede spørgsmål. Nogle af de ubesvarede spørgsmål ville det være rigtig interessant at kende svarene på. I mangel af disse svar, skal man været meget varsom med foreløbige konklusioner.
Jeg vil dog ikke slutte dette åbningsindlæg uden at komme med et nogle observationer og en konklusion vedrørende bestyrelsesformandens forsømmeligheder:
Kundelisten
Det er påfaldende at nogen kan sidde i bestyrelsen i en virksomhed der udviser så eksplosiv vækst, uden at det er paratviden hvem de 5-10 største kunder er. Og at man kan iagttage at eksterne parter undrer sig over dette, uden at man selv reagerer. Baseret på de foreliggende oplysninger ville en kontrol heraf have vist en kundeliste som i sig selv ville have givet anledning til at dykke videre ned i sagerne.
De anonyme tip
Der er åbenbart en ” John Doe” der allerede tidligt i 2007 tilskrev bestyrelsesformanden med advarsel om at der var noget galt i IT Factory’s forretningsmodel. Ud fra de offentliggjorte dele af disse advarsler, var der tillige en helt konkret anbefaling fra John Doe om hvor det var formanden skulle kigge for at finde uregelmæssigheder; nemlig en efterprøvning af top-linjen. Denne anbefaling viser sig i dag at være ramt helt plet. Ud fra formuleringerne i advarslen vil jeg vurdere at det er person med stor økonomisk/ faglig indsigt. Ikke blot et surt investor opstød. Jensbys hidtidige forklaring på hvorfor han ikke reagerede på disse advarsler virker ikke overbevisende.
Stein Baggers tidligere overtrædelser
Formanden har erkendt at have kendskab til en bedrageri anmeldelse som AmagerBanken indgav mod Stein Bagger i 2003. Om Jensby var vidende om SKAT’s undersøgelser siden 2007 vedrørende mulighed moms svindel har jeg ikke set endnu.
Som det ser ud nu, er Asger Jensby en af de allerstørste tabere i denne sag. På alle planer. Jeg kender ham ikke personligt, men jeg synes kun man kan have ondt af det der nu overgår ham. Når det er sagt, er det svært at forsvare det synspunkt at han har levet op til sit ansvar som bestyrelsesformand.
I aften, torsdag den 4. december, er det annonceret at han stiller op til interview med Jersild. Det bliver spændende at se om der kommer nye vinkler på sagen i den forbindelse.